Fijnesteyn » Specials » Taart recepten

De beste recepten van 's werelds lekkerste taarten!

In deze taartspecial laten we u kennis maken met 's werelds lekkerste taarten! Hier niet het obligate appeltaart recept maar recepten van taarten met lyrisch klinkende namen als Lemon Merinque Pie, Torta Della Nonna of Gâteau Damier, taarten die bovendien verrukkelijk smaken! Wanneer u het leuk vindt om te kokkerellen en te bakken dan komt u hier volop aan uw trekken en zo u niet al als keukenprins of prinses te boek stond dan gaat dat nu gebeuren, mmm........ pak uw favoriete schort en bak mee!

De wereld van de taart

Taarten worden al sinds mensenheugenis gebakken en gegeten, het woord taart is afgeleid van het Franse tarte dat vermoedelijk afkomstig is van het Latijnse torta hetgeen gedraaid baksel betekent. Het aloude gebruik van het in één keer uitblazen van de kaarsjes op een verjaardagstaart is van oorsprong een Griekse traditie ter ere van Artemis, de godin van de jacht en de maan.


Voor haar werden speciale taarten gebakken die men plaatste op het altaar in de aan haar gewijde tempel. Als de kaarsen op de taart in één keer werden uitgeblazen, zou men Artemis gunstig stemmen en daardoor zou de jacht op wild voorspoedig verlopen.

Vruchtbaarheidsrituelen

De bruidstaart stamt naar verluidt uit de Romeinse tijd waarbij de nadruk werd gelegd op de mystieke vruchtbaarheidssymboliek.
De bruidstaart was ten tijde van de Romeinen nog een simpele koek, die doormidden werd gebroken en boven het hoofd van de bruid werd verkruimeld. Het ritueel zou tot doel hebben gehad de goden te smeken het jonge paar met veel kinderen te zegenen.


In de middeleeuwen at men brood dat met vruchten werd belegd, het is eigenlijk de stamvader van onze overbekende appeltaart. Nederland heeft een rijke taarttraditie en taart hoort altijd bij een feestelijke gelegenheid. Bladerend in oude receptenboeken in het Nederlands Bakkerij Museum in Hattem vinden we talloze traditionele taartrecepten en vandaag de dag is de taart populairder dan ooit, bruidstaarten worden steeds uitbundiger en verjaardagstaarten krijgen meer en meer een persoonlijk karakter.

Het feest van de zelfgebakken taart

Laten we aan de slag gaan, in de huiselijke sfeer is er geen beter middel dan de zelfgebakken taart om de harmonie en vreugde in huis te stimuleren. De geur van vers gebak in een warme oven stemt iedereen blij en wanneer u jonge kinderen hebt vinden die het altijd leuk om mee te helpen bij het bakken van de taart. Kies een recept dat u aanspreekt en veel succes bij het bakken!

Appel meringue taart, een bijzonder lekkere creatie

Traditionele appeltaart recepten bestaan er genoeg maar zoals u van ons mag verwachten zoeken wij telkens weer naar de meest bijzondere taartrecepten van over de hele wereld. Bijzonder is deze Appel M…

Apple caramel cheesecake pie, de heilige graal der taarten

De combinatie van appel en karamel is zo'n vanzelfsprekend gelukkig huwelijk tussen twee zo geliefde smaken dat we ze in welke gebakken vorm dan ook maar moeilijk kunnen weerstaan. Zoekend naar de hei…

Aprikosen-Streuselkuchen, Duitse abrikozen kruimeltaart

Aprikosen-Streuselkuchen is een typisch zomers gebak dat we bij voorkeur maken met verse abrikozen. De abrikoos is bij uitstek een vrucht om in een taart te verwerken, door het verhitten in combinatie…

Banana cream pie, weelderige taart uit New Orleans

Banana cream pie is een van de verrukkingen die voortkomt uit de rijke geschiedenis van de stad New Orleans, aan het begin van de jaren '50 van de vorige eeuw was de haven van New Orleans de entreepoo…

Banoffeetaart, dit recept tilt uw kookkunst naar hoog niveau

Banoffeetaart is een verrukkelijke, de smaakpapillen strelende taart. De naam is ontstaan uit een samensmelting van de twee belangrijkste ingrediënten: banaan en toffee. De chefkok van het Engelse res…

Bosbessen kruisbessen gember yoghurt cheesecake, delicious!

Bosbessen kruisbessen gember yoghurt cheesecake is een recept uit Amerika dat men aldaar kent onder de naam Blueberry Gooseberry Ginger Yogurt Cheesecake. Het is een buitengewoon lekkere, decadente ro…

Boston cream pie, elegante taart uit een chique hotel

De Boston cream pie is een traditioneel gerecht uit het beroemde Parker House Hotel in Boston dat in 1855 werd geopend door Henry D. Parker, het behoort nog steeds tot een van de meest elegante en chi…

Butter Brickle Frozen Delight, hemels dessert uit Amerika

Butter Brickle Frozen Delight, soms zou je een taart alleen al willen maken omdat de naam zo verrukkelijk klinkt en dat gaat zeker op voor dit heerlijke gebak. De Butter Brickle, vrij vertaald 'boterb…

Butterscotch taart, recept in Pennsylvanian Dutch Style

Butterscotch pie is een traditioneel recept uit de Amerikaanse staat Pennsylvania, een deel van Amerika dat van oudsher veel Nederlandse invloeden heeft gekend, de eerste Europeanen die zich er vestig…

Castagnaccio alla Toscana, kastanjetaart op Toscaanse wijze

Castagnaccio alla Toscana, Italiaanse kastanjetaart, is een recept uit Toscane dat typerend is voor die streek aangezien dit landelijke gebied rijk is aan kastanjebomen. Het is geen moeilijk recept en…

Chocoladechiffontaart, Amerikaans chocoladefeestje

Deze chocoladechiffontaart is in tegenstelling tot veel andere chocoladetaarten die vaak een meer compacte samenstelling hebben juist veel lichter met een opvallend zachte textuur van de vulling. De c…

Chocoladecitroentaart, de Franse tarte chocolatée au citron

Deze heerlijke taart combineert de frisse smaak van citroen met het rijke aroma van cacao. Citroentaart is een klassiek dessert in de Franse keuken dat vele variëteiten kent, in deze taart wordt choco…

Chocoladetaart, Rebecca's Black Bottom Icebox Pie, mmm!!!

Deze Amerikaanse chocoladetaart is ongetwijfeld een van 's werelds lekkerste taarten en binnen de chocoladetaartfamilie zijn er maar weinig anderen die zo rijk van smaak en textuur zijn als deze, alle…

Clafoutis aux cerises uit de Franse plattelandskeuken

Clafoutis is een Franse desserttaart gemaakt van verse kersen in een dik beslag, het is een verrassend simpel te maken gerecht met de klassieke uitstraling van de zo vaak geroemde Franse plattelandske…

Duivelscake met romige Biscoffganache en chocoladescherven

Duivelscake met romige Biscoffganache en chocoladescherven is een Belgische lekkernij waar de duivel naar men zegt verzot op is en dat kunnen we hem moeilijk kwalijk nemen, in deze cake komen veel zoe…

Dutch gingercake, Hollandse gembercake uit Australië

Dutch gingercake uit Australië, het feit dat men 'down under' al honderden jaren een cake met gember maakt naar Hollands recept toont maar weer eens aan dat onze invloed op der loop der dingen in deze…

Fashion cooking, kleurrijke roodgele perziktaart met bramen

Deze verbluffend fraaie perziktaart met bramen is niet alleen mooi maar ook erg lekker en past goed bij het eind van de zomer wanneer de lekkerste perziksoorten rijp zijn en u de bramen volop in de na…

Flaugnarde aux fraises, het aardbeienzusje van clafoutis

Flaugnarde aux fraises is het zusje van clafoutis, een Frans dessert dat wordt bereid met vers zomerfruit en dat u doet verlangen naar de Franse zomer en een eenvoudige doch voedzame maaltijd met een…

Frambozen chiffontaart, smul van een luchtige zomerse taart!

De frambozen chiffontaart kenmerkt zich door de luchtige puddingachtige vulling die wel wat aan bavarois doet denken. De naam van de taart is merkwaardig genoeg ontleend aan de zachte kledingstof chif…

Japanse cheesecake met bramensaus, heerlijke zomerse creatie

Japanse cheesecake met bramensaus is niet alleen een heerlijke zomerse creatie maar past ook perfect bij een feestelijke dis in het najaar of in de winter. Bramen laten zich immers heel goed invriezen…
Kladdkaka ofwel traditionele Zweedse chocolade kliederkoek

Kladdkaka ofwel traditionele Zweedse chocolade kliederkoek

De chocoholics onder ons zullen deze cake zeker weten te waarderen, "chocolademoddercake" is een prima manier om deze taart te omschrijven, de meer letterlijke vertaling is "kliederkoek" en dat klopt…

Koekjes bakken met kinderen, leuk, leerzaam en gezellig!

Koekjes bakken met kinderen is een enorm leuke aktiviteit, leerzaam en gezellig en heel geschikt voor op een regenachtige middag. Ieder kind vindt dit leuk om te doen en of het nu jongens of meisjes z…

Lemon Meringue Pie, recept voor citroenschuimtaart

Lemon Meringue Pie is net als de Banoffee Taart en de Sticky Toffee Pudding een zeer geliefde klassieker in de Engelse tearooms. Dat kan ook niet anders, dit is zo'n verrukkelijk lekkere taart! Perfec…

Linzer Torte, bosbessentaart uit Linz, een klassiek recept

De traditionele Linzer bosbessentaart is van oorsprong bedoeld als dessert en door het mooie luchtige karakter van de taart met een textuur die meer aan cake doet denken dan aan gebak is het inderdaad…

Magische vanilletaart, le gâteau magique ofwel le Millasson

De magische vanilletaart, le gâteau magique, dankt zijn naam aan het feit dat er zich een wonder voltrekt in de oven tijdens het bakken, het tamelijk dunne beslag waarvan de taart gemaakt wordt genere…

Mandarijnentaart, een frisse traktatie voor elk seizoen

De Mandarijnentaart kunt u in elk seizoen maken, in de wintermaanden met verse mandarijnen en de rest van het jaar met mandarijnenpartjes uit blik. Het is een friszoete taart met een rijke romige vull…

Mascarpone crème cheesecake, gastronomisch genot!

Deze cheesecake met mascarponecrème is zo wonderlijk zacht van smaak dat uw gasten zullen constateren dat zij zelden zo iets moois hebben geproefd. Het is een uitstekende taart om van te genieten bij…

Mexicaanse chocoladeroomtaart, zoet met een pittige bite

Pastel de Chocolate con crema mexicana heet de taart voluit in het Spaans, de spreektaal in Mexico. De pure chocolade in deze taart wordt op smaak gebracht met een snufje chilipeper, een wonderbaarlij…

Milhojas de merengue, de lekkere Spaanse zus van de tompoes

Milhojas de merengue is vooral verwant aan de tompoes, of tompouce, door het gebruik van bladerdeeg en niet zozeer door de aard van de vulling. In de Hollandse tompoes wordt vrijwel altijd banketbakke…

Mimosataart, Italiaans recept geïnspireerd op bloemenpracht

Mimosataart hoort bij de zonnige sfeer van het zuiden, wanneer de winter bijna achter de rug is en sneeuw en ijs smelten wordt het voorjaar aangekondigd door de bloeiende Acacia baileyana, de Mimosa.…

New York Cheesecake, beroemd recept uit de "Big Apple"

New York cheesecake is een kwarktaart voor de echte fijnproevers, de ideale cheesecake uit New York is tijdloos dankzij een ogenschijnlijke eenvoud waaraan zij haar raffinement ontleend. De taart dien…

Ohio Shakers lemon pie, een Amerikaanse klassieker!

Deze Amerikaanse klassieker is aan het begin van de 19e eeuw bedacht door de vrouwelijke leden van de Shakers community. Deze gemeenschap stond bekend om haar vaardigheden op het gebied van het bereid…

Paastaart, Osterfladen, een rijke Zwitserse traditie

Osterfladen, een Zwitserse paastaart met een rijke traditie maakt deel uit van de vele gebruiken die het Zwitserse Pasen kent, afhankelijk van het deel van het Alpenland waar u zich bevindt. Evenals b…

Paastaart, Torta di Riso, traditionele Italiaanse rijsttaart

Voor de Torta di Riso, traditionele Italiaanse rijstpaastaart, gebruiken we het best een kleverige rijstsoort zoals Arboriorijst, een Italiaanse rijstsoort die we onder andere verwerken in Risotto. Ar…
Pastéis De Belém, verrukkelijke Portugese roomtaartjes

Pastéis De Belém, verrukkelijke Portugese roomtaartjes

Pastéis De Belém, Portugese roomtaartjes zijn de nationale vijfhaps smikkeltaartjes die men door heel Portugal heen bij elke bakkerij kan krijgen, wanneer u door Portugal reist raakt u er vrijwel onmi…

Pruimenmeringuetaart, vier de rijke oogst van de zomer!

Pruimenmeringuetaart is een taart die hoort bij de periode waarin de zomer haar triomfen viert met een rijke pruimenoogst. Deze fluweelzachte taart heeft een buitengewoon mooi en friszoet karakter en…

Russische chocoladekwarktaart, verrukkelijke lapjestaart

Russische chocoladekwarktaart is één van Europa's meest populaire taarten, een heerlijke combinatie van knapperig chocoladezandtaartgebak met een cheesecakevulling. Bent u een liefhebber van chocolade…

Sachertorte, geniet van de beroemdste taart uit Oostenrijk

Wanneer u naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen gaat voor een bezoekje aan Der Staatsoper, Schloß Schönbrunn of de Spaanse Rijschool bent u het aan uw stand verplicht om een kopje Wiener Melange te gaa…

Southern comfort, Browned butter pecan nut pie, smullen!

Browned butter pecan nut pie is zo'n taart die wanneer hij op tafel staat uw wilskracht tot nul reduceert, u blijft er van eten. Sterker nog, waarschijnlijk begint u er al aan als hij warm uit de oven…
Sticky Toffee Pudding, recept voor "Kleverige Toffee Taart"

Sticky Toffee Pudding, recept voor "Kleverige Toffee Taart"

Sticky Toffee Pudding is een overheerlijke Engelse desserttaart, machtig maar uitermate lekker! Het wordt altijd warm gegeten met toffeesaus en/of custardsaus en als nagerecht geserveerd. Het woord 'p…

Tarte aux abricots, gevuld met crème patissier en abrikozen

Dit recept komt uit Parijs waar het lijkt alsof we op vrijwel elke straathoek een Patisserie kunnen vinden met een toonbank vol versgemaakte bladerdeeg gebakjes gevuld met fruit, chocolade en crème pa…

Tarte aux noix et caramel beurre salé, noten-karameltaart

Deze Franse taart uit Bretagne staat garant voor een ongekend fijne smaaksensatie die past bij de herfst wanneer er weer volop walnoten beschikbaar zijn. Het chocoladedeeg vormt een perfecte bodem voo…

Tarte Napoleon, Russische taart met een keizerlijke naam

Торт "Наполеон", een taart met deze naam komt van origine uit Frankrijk, dat kan niet anders. Hier heette dit type gebak oorspro…

Torta della Nonna, grootmoeders taart uit Italië, squisito!

Torta della Nonna is een delicate taart, gebakken volgens het recept van Italiaanse oma's uit de regio's Toscane en Ligurië, gelegen in het noordwesten van Italië. De taart heeft een krokante korst, i…

Torta di semolino al cioccolato, griesmeeltaart met chocola

Torta di semolino al cioccolato, bij het horen van deze mooie vloeiende klanken loopt het water u waarschijnlijk al in de mond, op deze manier uitgesproken krijgt het woord 'griesmeel' ineens een heel…

Tuorta de Nusch Engiadina, traditionele Zwitserse notentaart

Tuorta de Nusch Engiadina is een traditionele Zwitserse walnotentaart uit de Engadinvallei die ligt in het zuid-oosten van Zwitserland. De taart is vooral bekend onder de meer Duits klinkende naam Eng…

Walnotentaart met koffieglazuur, geraffineerd Frans recept

Deze walnotentaart met koffieglazuur is echt iets voor de fijnproevers onder ons, de taart heeft het raffinement dat zo typerend is voor de Franse keuken terwijl zij helemaal niet moeilijk is om te ma…

Zelf bladerdeeg maken

Zelf bladerdeeg maken is niet moeilijk, het vraagt vooral veel geduld en het kost de nodige tijd omdat het deeg tussendoor steeds weer opnieuw moet afkoelen in de koelkast. Er wordt wel eens gezegd da…

Zuid-Afrikaanse melktert, oud Hollandse desserttaart

Wanneer we aan Zuid-Afrikaanse desserts denken dan hebben we het al gauw over Jan Ellis poeding, asynpoeding en brandypoeding maar melktert is waarschijnlijk de beroemdste desserttaart van allemaal. M…

Zweedse amandeltaart, klassieker uit het hoge noorden

Zweedse amandeltaart is dé klassieker uit het hoge noorden, wie wel eens een tijdje in Zweden is geweest heeft er ongetwijfeld een keer een stuk van geproefd, de taart staat bij elk zichzelf respecter…

Zweedse rabarbertaart met aardbeien, een ware delicatesse

Zweedse rabarbertaart met aardbeien mogen we met recht een Scandinavische delicatesse noemen, dit recept is in al zijn eenvoud toch zeer verfijnd en de combinatie van aardbeien met rabarber is kosteli…
Gepubliceerd door Fijnesteyn op 06-01-2013, laatst gewijzigd op 02-03-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Albertvanderzeijden.nl
  • Bakkerijmuseum.nl
  • Banket.nl
  • Bruidstaarten.com
  • Hittarecept.se
  • Lecker.de
  • Lurpak.com
  • Ricette.pourfemme.it