Fijnesteyn » Specials » Modeltreinen

Modeltreinen en modelspoorbanen, een fascinerende hobby

Modelspoor, het heeft nog wel eens een stoffig imago, het is iets voor oude mannen die zich terugtrekken op hun treinenzolder om daar met treintjes te spelen. Niets is minder waar, de echte liefhebber richt zijn blik op de wijde wereld, daar gebeurt het immers, daar liggen de mooie voorbeelden voor de modelspoorbaan voor het oprapen. Het bezig zijn met modelspoor betekent ook bezig zijn met techniek en alle andere facetten die het echte spoorbedrijf ook kent. Het bouwen van een modelspoorbaan staat garant voor vele genoeglijke uurtjes hobby plezier, stap op de trein en rij met ons mee!

Modelspoor, een vaste kern van liefhebbers

Modelspoor heeft nog altijd een vaste kern van enthousiastelingen uit alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden, het zijn vaak mensen met een brede belangstelling en veel gevoel voor techniek. Inderdaad zijn het wel vrijwel altijd mannen, weinig vrouwen beoefenen deze hobby, maar dan wel mannen met een meer dan gemiddelde intelligentie en een brede belangstelling.


Ook de minister houdt zich bezig met modelspoor

Denk maar aan de voormalige minister Ed Nijpels die zich met veel enthousiasme bezig houdt met de modelspoor hobby en die terecht trots is op zijn Märklin modelspoorbaan en niet te vergeten zijn verzamelaarscollectie van bijzondere Märklinmodellen.
We besteden in deze special ruim aandacht aan de geschiedenis van Märklin en kijken natuurlijk ook naar de andere grote merken.


We kijken ook naar de werkelijkheid, ons grote voorbeeld

Modeltreinen bestaan er al zo lang als er echte treinen bestaan, sterker nog, alle beroemde locomotieven uit het begin van de spoorweg geschiedenis zijn eerst in model gemaakt voordat grote ontwerpers als Trevithick en Stephenson begonnen aan de bouw van een exemplaar op ware grootte. We gaan hier ook op zoek naar railauto's en veldspoor in model en werkelijkheid, we kijken naar modelspoor in Amerika en naar de ontwikkelingen in Engeland, Duitsland, Frankrijk en natuurlijk Nederland.
We nemen u in al deze verhalen aan de hand van veel foto's mee naar modelspoorland, we gaan uw blikveld flink verruimen!

Het Modelspoor Museum in Sneek, leuk uitje met kinderen!

Het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek is een museum waar ook kinderen graag geziene gasten zijn. De kinderen kunnen zelf diverse modelbanen bedienen door op knoppen te drukken en er kan gespeeld wo…

Miniworld Rotterdam, een ontdekkingstocht voor jong en oud!

Miniworld Rotterdam in Rotterdam is een bijzonder boeiend stukje Nederland. In Miniworld Rotterdam draait het om modeltreinen en om de Nederlandse cultuur en samenleving in zijn geheel. Er zijn veel b…

Modeltreinen en modelspoor opnieuw in de belangstelling!

Sinds enige tijd is er een hernieuwde belangstelling voor modeltreinen. De modeltrein is dankzij de opkomst van de digitalisering allang geen speelgoed meer, of het moet zijn voor mannen met een goed…
Gepubliceerd door Fijnesteyn op 19-11-2012, laatst gewijzigd op 08-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.