Fijnesteyn » Specials » Schuco autos
Kennis is het licht van de geest...

Schuco auto's, waardevol antiek speelgoed voor grote jongens

In deze special behandelen we een groot aantal van de meest begerenswaardige modelauto's die Schuco in vroeger tijden heeft uitgebracht. Veel van deze modellen hebben vandaag de dag een aanzienlijke waarde aangezien ze gewild zijn bij verzamelaars. De titel Schuco auto's, waardevol antiek speelgoed voor grote jongens geeft al aan dat het merendeel van deze collectioneurs in hun jeugd met Schuco auto's speelden en nu decennia later nog steeds volop kunnen genieten van de kwaliteit, de uitstraling en de speelmogelijkheden van deze bijzondere auto's. Veel mannen blijven immers altijd een beetje kind, dat houdt ze jong, speelt u met ons mee?

Schuco, wereldberoemd

Schuco bestaat al sinds 1912, in de beginperiode werden er vooral blikken opwindfiguren en dieren gemaakt. De eerste Schuco auto, de Command Car 2000, komt in 1936 op de markt en zou zijn gemodelleerd naar de luxe Maybach Limousine uit die tijd. Een oerdegelijke veermotor die met een bijgeleverd sleuteltje wordt opgewonden zorgt voor de aandrijving van het model.


De naam Command Car refereert aan het feit dat de wagen kan worden geactiveerd door een luid gesproken commando te geven boven de sleuven in het dak, de luchtverplaatsing die hierbij optreed brengt een gevoelig membraam in beweging dat de wagen laat starten of stoppen. Het is typerend voor het grote aantal creatieve en inventieve vindingen die in de loop der tijd zouden worden ontwikkeld en gepatenteerd door de Schuco fabriek en waarmee de firma terecht wereldberoemd is geworden.

Bestuurbaar op afstand

Een van die vindingen is de op afstand bestuurbare auto, door middel van een flexibele kabel die door een gat in de motorkap met de stuurinrichting is verbonden kan men de wagen met behulp van een klein stuurwieltje in de gewenste richting sturen.
Elektrische aandrijving komt vanaf 1950 in zwang bij de grotere modellen en later ook bij de reuze populaire Varianto serie.


We besteden ruim aandacht aan de Schuco Varianto modellen, niet alleen omdat de speelmogelijkheden zeer uitgebreid zijn maar ook omdat dit een stukje jeugdsentiment is voor de vele liefhebbers die deze auto's vandaag de dag verzamelen.
Elektrisch aangedreven modellen uit de Ingenico serie zijn minstens zo populair, fraaie Mercedessen, Buick's en Packard's.

Grote collectie

Schuco heeft in de loop der tijd enorm veel modellen uitgebracht, we richten ons hier met name op de antieke modellen van metaal die grote belangstelling genieten in kringen van verzamelaars en dat is niet voor niets, er zitten echte juweeltjes tussen.


Bewonder de vele prachtige Schuco auto's, naarmate u zich meer in de materie verdiept zult u beseffen dat we hier te maken hebben met zeer bijzonder speelgoed, het is niet ondenkbaar dat u zelf ook Schuco auto's gaat verzamelen, veel leesplezier!
Schrijf mee!