Fijnesteyn » Specials » Railautos
Kennis is het licht van de geest...

Auto's op rails, bijzondere en vreemde vehikels op het spoor

Een auto op rails oogt op het eerste gezicht als een bizarre verschijning, het brengt ons brein in verwarring want een auto hoort immers op de weg thuis? Toegegeven, we zien dit niet dagelijks en velen van u zullen het zelfs nog nooit in werkelijkheid gezien hebben! Toch is de railauto al lang geleden geïntroduceerd op het spoor als handzaam en vlot in te zetten railvoertuig voor spoorweg werklieden en spoorweginspecteurs. Behalve de railauto zien we ook antieke en vaak afgeleefde railbussen en railvrachtwagens, ze komen hier allemaal aan bod in de diverse artikelen in deze special die allemaal rijkelijk zijn voorzien van boeiende foto's. Stap in en rij mee!

Van vroeger tot nu

De historie van de railauto levert boeiende plaatjes op die een mooi tijdsbeeld schetsen, de vele foto's zullen u zeker aanspreken
en of het nu gaat om stijl-iconen als de Lelijke Eend of de VW-bus, u zult zich verbazen over de verschillende soorten railauto's!


Ook vandaag de dag wordt de railauto nog gebruikt door spoorwegmaatschappijen voor specifieke doelen zoals spoorinspectie, vervoer van spoorwegwerkers naar afgelegen locaties of voor kleine reparaties aan de bovenleiding met een montagewagen.
Dergelijke auto's en vrachtauto's zijn daartoe uitgerust met het Hy-rail systeem dat we hieronder ook zien op de Pontiac uit 1957.

Uit alle werelddelen

We reizen in deze special de hele wereld over op zoek naar interessante railauto's en we behandelen Amerika en West- en Oost-Europa apart. Bovendien kijken we naar de railauto op de modelbaan, ook met foto's van het grote voorbeeld erbij ter inspiratie.


Veel plezier met het lezen van elk hoofdstuk, en wellicht heeft u er straks een nieuwe hobby bij, de bouw van uw eigen railauto!
Schrijf mee!